Wanna be a dj...


AQLN Internationaal is de Nederlandse outlet van AQLN Radio (verzorgd door de asbl De Rosistère Diffusion uit Luxemburg). Dit nederlandstalige project (een spin-off van de engelstalige service) is vooral een platform dat radioprogramma's verspreidt die gekenmerkt worden door een typische muziekkeuze en een Amerikaans aandoende huisstijl.
De programma's die via diverse internetservers aangeboden worden zijn ruim gericht op luisteraars in Nederland en in Zeeuws, Belgisch en Frans Vlaanderen. De vereniging beoogt met haar AQLN shows immers een vrij beperkte doelgroep die alleen internationaal de nodige relevantie kan opbouwen.

waar Bossjocks thuis zijn

De Rosistère heeft de ambitie om AQLN Internationaal te laten uitgroeien tot een collectief van medewerkers die samen de rol van de radiojock willen herwaarderen en in groep een groter publiek willen bereiken dan ze elk apart zouden kunnen realiseren. Op een volwaardige 24/7 programmering landen zou een mooi resultaat zijn, maar het belangrijkste doel is en blijft toch een toffe groep van gelijkgestemden opbouwen die voor zichzelf en hun luisteraars vele uren fijne radio maken. Radiojocks bij AQLN zijn in beginsel vrijwilligers die houden van het station, van haar stijl en van de muziek die er te horen is.

"international"-team De Rosistère
(vlnr Luc, Di, Danny, Rett, Rudy)

Bij de selectie van jocks (en jocquettes uiteraard) wordt grote waarde gehecht aan taalvaardigheid en inventiviteit, aan een mooie of bijzondere stem en aan goed technisch radiomaken.

Van de radiojocks wordt ook een hoge mate van loyaliteit verwacht.
De aanwijzingen van de programmamanager worden opgevolgd, en de jocks blijven binnen het muzikaal kader waar AQLN internationaal voor staat.
AQLN hanteert immers een uniek muzikaal format dat de DJ heel veel keuzevrijheid gunt, evenwel binnen de beperkingen van de discobase en volgens een relatief soepel rotatiesysteem eigen aan het format.
Deze voorwaarde om deel uit te maken van het team kan misschien strikt lijken, en gewaagd voor een project dat op vrijwillige medewerkers steunt, maar bewaakt de kwaliteit en hoedanigheden die luisteraars van AQLN gewoon zijn en verwachten. Jocks die een eigen stijl of muziekkeuze willen hanteren hebben daartoe mogelijkheden zat bij andere collectieven en via de diverse technische platformen als Soundcloud, Youtube, enz.. . Wie de stijl van AQLN Internationaal wel kan smaken en haar publiek mee wil bedienen zal anderzijds ook geen probleem hebben met de gestelde voorwaarden.

Jocks, no jokers

AQLN Radio is niet alleen in het Engels op de Amerikaanse Boss-stijl gebaseerd, ook Internationaal mag best wel als een westkust-station klinken.
Boss Radio is een stijl die in de jaren '70 en '80 vooral bij radiostations rond San Diego (KHJ, X-TRA, K-RTH...) ontwikkeld en gekoesterd werd. Ook in Nederland werd de stijl gekopieerd, aanvankelijk zelfs vrij getrouw. In de loop van de jaren '90 kozen de meeste omroepen echter vaker voor ZOO-radio in de ochtend, en voor moderatoren en hun side-kicks op andere momenten. De pure bossjocks werden in vele studio's veeleer persona non grata, en nu vind je ze met veel moeite nog wel op lokale omroepen (bvb. Jamm FM in Amsterdam) of ze hebben een eigen internetradio (Denk maar aan Ferry Maat).

De eigenschappen opsommen waar volgens ons een AQLN-jock aan moet voldoen is een onbegonnen zaak. Het gaat er vooral om dat je bij de rest van de crew past zodat een AQLN-luisteraar zich steeds goed bediend weet... Maar het kan uiteraard geen kwaad om deze jocks als voorbeeld te hebben...

Dave Randall, K-RTH L.A.
(negeer de muziek, een goeie jock kan ook met oldies overweg zoals je merkt.)

Anita Rush, K-KLQ S.D.

Renumeratie

Hoewel jocks in principe als vrijwilliger deel uitmaken van het team kan je als radiomaker toch aanspraak maken op een vergoeding.

Om te beginnen heeft elke AQLN-jock per afgeleverd uur programma recht op 1 minuut private sponsortijd. Je kan dus zelf voor eigen rekening die minuut ten gelde maken. De Rosistère komt in geen enkel opzicht tussenbeide, aanvaardt ook geen enkele aansprakelijkheid tegenover de adverteerder of sponsor die met je zaken doet. Je bent zelf voor de volle 100% verantwoordelijk voor de vermarkting naar en de contracten met eventuele sponsors.

De Rosistère asbl waarborgt tegenover jou en je sponsor ook niet meer dan de beschikbaarheid van je programma op de website AQLN.net en op minimaal 1 account van AQLN Internationaal op platformen als Mixcloud of Hearthis.

Sponsorboodschappen dienen te passen in de stylering van AQLN Internationaal en dienen vooraf ter goedkeuring voorgelegd te worden aan de programmamanager. Programma's die niet goedgekeurde sponsorboodschappen omvatten worden niet door De Rosistère op haar outlets en accounts verspreid.

Hou er rekening mee dat AQLN in heel Nederland te horen is en allicht ook in het buitenland beluisterd wordt. Lokale radioboodschappen hebben dan ook weinig zin of effect.

Indien de radiomaker op vraag van AQLN Radio en/of De Rosistère betaalde advertenties of reclameblokken in het programma verwerkt heeft hij/zij recht op 50% van de door de adverteerder voor deze opname betaalde vergoeding, met een maximum evenwel van 30 euro per reclamespot van 30". Dit maximum wordt evenredig aangepast indien de spotduur geen 30 seconden bedraagt.

Er zijn ook gevallen waarin geen uitkeringen toegekend worden voor reclameboodschappen in je programma:

* Voor sponsoring en / of reclame die in het kader van een ruilovereenkomst of als ondersteuning wordt opgenomen in de programma's.

* Een belangrijke uitzondering betreft ook reclame die door radioplatorms aan de programma's (hetzij visueel via websites of zo, hetzij auditief voor, tijdens of na de uitzending) wordt toegevoegd. Indien De Rosistère geen betaalde compensatie hiervoor geniet zal uiteraard ook de programmamaker geen vergoeding toegekend kunnen worden.

Rejoignez-nous...

Solliciteren voor een plekje in het team en het programma-aanbod kan altijd.
Basisvoorwaarde is uiteraard dat je beschikt over de mogelijkheid om shows te registreren en via internet door te sturen.
Indien je van oordeel bent dat je stijl en stem bij die van ons past, indien je bovendien de muziek die we draaien wel leuk vindt en als je je echt in het virtuele team wil integreren, stuur dan een wetransfer-linkje met een wav-opname van een uurtje naar radio@aqln.com

We beluisteren graag je demo en laten je binnen de 4 weken weten of we verder met je willen samenwerken of niet.
Indien wel zijn we uiteraard ook bereid om je te helpen met technische of andere issues, en we geven je dan ook toegang tot contentelementen zodat je ook typische AQLN radioshows kan maken.